Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Секторальні реформи в призмі децентралізації: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист населення, адміністративні послуги

Дата: 28.11.2016 16:22
Кількість переглядів: 1065

Фото без опису

22 листопада в Івано-Франківську розпочав роботу дводенний Форум місцевого самоврядування «Секторальні реформи в призмі децентралізації: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист населення, адміністративні послуги», який організувала Асоціація міст України.

У заході беруть участь майже 250 учасників - представники галузевих міністерств, профільних парламентських комітетів, органів місцевого самоврядування та експерти. Від Бобринецької міської ОТГ в заході брали участь начальник бюджетного відділу фінансового управляння Бобринецької міської ради Є.Кулик та начальник відділу освіти В.Літвінова

Форум місцевого самоврядування, на переконання АМУ, є майданчиком для обговорення представниками різних гілок та рівнів влади стратегій секторальних реформ у контексті децентралізації, підготовлених Асоціацією міст України. В Івано-Франківську на обговорення винесені напрямки: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист населення, адміністративні послуги. 

 Зранку, до офіційного відкриття Форуму, виконавчий директор АМУ М.Пітцик провів робочу нараду з представниками ОТГ, які також беруть участь в обговоренні секторальних реформ. У ході наради розглядалися питання, які турбують голів ОТГ.

   Відкриваючи захід, Виконавчий директор Асоціації міст України М.Пітцик розповів, що в рамках форуму підводять підсумки річної роботи. Після детального вивчення згаданих галузей, розроблятимуть рекомендації та стратегію розвитку місцевого самоврядування. На думку Виконавчого директора АМУ, створення об’єднаних громад є позитивним моментом. Прикарпаття до цього підготувало на вибори вже 7 громад, а це означає, що вийшло з нижчого на середній рівень децентралізації.

“Думаю, ми знайдемо компромісні точки зору, які будуть корисні і звичайним людям, і професіоналам”, – сказав М.Пітцик.

У відкритті Форуму взяли участь керівник обласної ради О.Сич та представник ОДА В.Крецул

«На Прикарпатті вже створені та успішно розвиваються чотири об’єднаних територіальних громади. Спільно з обласною радою опрацьовано варіанти можливого створення нових ОТГ, які базуватимуться на принципах добровільності та фінансової спроможності», - зазначив під час відкриття форуму заступник голови – керівник апарату ОДА В.Крецул. Посадовець розповів присутнім про перші кроки реалізації реформи децентралізації влади в області та зауважив, що надалі процес об’єднання територіальних громад відбуватиметься динамічніше. «Сподіваємося, що наступного року в області будуть утворені значна кількість нових ОТГ, прикладом для яких стане позитивний досвід та здобутки вже існуючих об’єднаних територіальних громад, - наголосив В.Крецул.  

Від імені обласної ради учасників заходу привітав очільник вищого представницького органу влади Прикарпаття О.СичПосадовець відзначив, що вектор руху і розвитку держави багато в чому залежить від успішності добровільного об’єднання територіальних громад.

"Коли ми будемо мати самодостатні, економічно сильні громади, тоді буде розвинуте місцеве самоврядування. Наразі процес децентралізації, який триває в Україні, недостатньо врегульований. Ми підтримуємо об’єднання громад, не маючи достатньої нормативно-правової бази для їхнього повноцінного функціонування. Як буде функціонувати освіта в ОТГ, охорона здоров’я, соціальний захист, надання адміністративних послуг – це вкрай важливо", - наголосив голова обласної ради.

Олександр Сич також додав, що депутатський корпус максимально йде на зустріч громадам, обов’язково враховує їхні побажання при формуванні бюджету розвитку. Разом з тим, п’ять років поспіль громади області отримують кошти з обласного бюджету на вирішення соціально-економічних проблем в рамках Обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. А цього року в ньому брали участь і три новостворені ОТГ.

Перший заступник Виконавчого директора АМУ О.Слобожан поінформував, що наразі триває судовий розгляд усправі оскарження дій ЦВК, яку просять призначити вибори у громади, які об’єдналися навколо міст обласного значення і їх межі виходять за межі суміжних районів.

Під час брифінгу, який відбувся зранку, зауважувалося, що в Україні одночасно з децентралізаційною реформою відбуваються і секторальні реформи, зокрема, і медична. Їх слід узгоджувати.

“Ми почнемо розгортати новий механізм фінансування медицини. Це стосується первинної медичної допомоги. Будемо платити за кожну людину. Дамо пацієнту вільний вибір лікаря. Запустимо це на національному рівні, але для цього потрібна допомога знизу”, – сказав П. Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я України. На думку представника МОЗ, потрібні фахівці, лікарів слід привабити у село. Також питання ремонтування доріг він вважає медичним питанням, бо від цього залежить швидкість, з якою пацієнт добирається до лікаря. “Це все на плечах місцевої влади. Ми приїхали, щоб поговорити і вони готувалися до реформи”,  - додав П. Ковтонюк .

  Після офіційного відкриття Форуму розпочалися паралельні засідання секторальних робочих груп.

Напрямок «Освіта» модерується начальником управління освіти Первомайської міської ради Г.Остапенко. Позиції профільних Міністерств щодо реформ у сфері освіті  представлять директор Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України С. Даниленко та директор Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України Р.Єрмоличев. Про досвід організації надання освітніх послуг у своїх громадах розповіли представники органів місцевого самоврядування з Одеси та Вишевицької ОТГ (Житомирська область). Бачення реформ представили фахівці Інституту освітньої аналітики та проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (Польща). Після обговорень, виступів представників міст та експертів аналітик АМУ з питань освіти Л.Мозгова презентуватиме бачення Асоціації щодо реформування галузі освіта.

  Робочу групу «Охорона здоров’я» модерує головний лікар Центральної міської клінічної лікарні Т. Масляк. Пріоритети та кроки реформування медичної галузі представлять заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я О.Мусій та заступник Міністра охорони здоров’я України П.Ковтонюк.Досвідом реформування галузі у своїх містах поділяться представники з Вінниці, Кам’янець-Подільського, Южного, Умані. Аналітик АМУ з питань охорони здоров’я В. Сидоренко презентує бачення Асоціації міст України щодо реформування медичної галузі.

  

Сферу «Соціальний захист населення» модерує Г.Кучер, начальник Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. Н.Федорович, заступник Міністра соціальної політики України, поінформує про бачення профільного Міністерства у пріоритетах та кроках реформування галузі. Представники об’єднаних територіальних громад та міст поінформують про досягнення у сфері організації надання соціальних послуг населенню, які стали можливими завдяки децентралізації. Зокрема, про перші успіхи розкажуть представники Голобської, Новокалинівської, Сокирянської, а також фахівці у сфері соціального захисту із Запоріжжя та Рівного. Бачення необхідних кроків реформ від громадського сектору представлять експерти «Бюро соціальних та політичних розробок» та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Позицію Асоціації міст України щодо секторальної реформи у сфері соціального захисту презентує, аналітик АМУ з питань соціального захисту населення Н.Миколюк.

   

Засідання робочої групи «Адміністративні послуги» проходить під керівництвом керівника Центру надання адміністративних послуг м.Івано-Франківськ Б.ПительПозиції профільних Міністерств щодо реформ у сфері освіті  представлять заступник директора Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України А.Реун та головний спеціаліст відділу розвитку системи надання адміністративних послуг управління розвитку адміністративних послуг Департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України М.МаценкоПарламентські комітети представлять бачення необхідних законодавчих змін у сфері. Їх представлять заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування С.Кудлаєнко та Голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування О.ДехтярчукПро досвід організації надання адміністративних послуг у містах розкажуть представники ЦНАПів з Житомира, Кременчука, Бердянська та Харкова. Бачення Асоціації міст України щодо реформування сфери адміністративних послуг презентує аналітик АМУ з питань надання адміністративних послуг В.Мягкоход.

  Після фахового обговорення 23 листопада учасники Форуму відвідали організації та установи Івано-Франківська за секторальними напрямками. Освітяни ознайомилися з роботою  Української гімназії №1 та Центру патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери. Робоча група з питань охорони здоров'я відвідала Центральну  міську  лінічну лікарню. Фахівці секції "Соціальний захист населення" - Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Дивосвіт». За напрямком "Адміністративні послуги" учасники Форуму мали змогу ознайомитися з роботою міського Центру надання адміністративних послуг.

                                                                                                                             за матеріалами Асоціації міст України

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь