Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Золото степового храму Бобринецької Мельпомени

Дата: 16.07.2020 15:51
Кількість переглядів: 1013

Бобринецька земля завжди щиро віддячує глибинами Родової пам’яті тим, хто знає, шанує, береже і примножує здобутки минулих поколінь.

Фото без описуКрім землеробів-орачів, воїнів-витязів, духівників-боянів, наш Углицько-Половецький Степ народив славну когорту яскравих митців-театралів, до яких (на найвищому щаблі духовності) постали корифеї Українського  реалістичного театру -  М.Л.Кропивницький, сім’я Тобілевичів, М.Сочеванов,  І.Мар’яненко, В.Левицький, М.Равицький та їх соратники.

Бобринець  у ІІ пол. ХІХ ст.. був розвинутим торгівельним та культурним осередком півдня України.

«… Це було місто славних степовиків-трударів, які розуміли особисте буття через працю та внутрішню свободу індивідуальної культури» - писав Микола Смоленчук у своєму дослідженні «Сочеванів хутір».

Бобринецька повітова школа (1841) стала центром гуманітарного та духовного вдосконалення степівчан, її успішно  закінчили  М.Л. Кропивницький та І.К.Тобілевич ( Карпенко-Карий).

Любительський театр М.Л.Кропивницького зародився тут під скиртами наших хуторів та сіл, які стали духовною колискою для утворення цього унікального Дивосвіту.

Біографія  М.Л.Кропивницького відтворює пам’ять, пов’язану з Бобринцем. Навчання в рідної бабусі Уляни Добровинської, а потім наше повітове училище, служба в Бобринецькій Ратуші, активна участь у виставах місцевого аматорського гуртка,  в 1863 році на нашому ґрунті написана перша побутова п’єса «Дай серцю волю – заведе в неволю». Згадуючи ті часи Марко Лукич писав: «…Бобринець, колись повітовий, нині заштатний, це єсть «alma mater» моя  і Тобілевичів, Карпенка-Карого, Садовського і Саксаганського. 

…Бобринець, у котрім я провів більшу частину юних літ, у котрім пережив найгарячіші молоді задуми і найпалкіші поривання в безкраїй та неосяжний простір».

Кропивницький вражав своєю багатогранністю та обдарованістю: актор, драматург, режисер, співак, поет, композитор, антипринер, педагог, театральний діяч та критик.

Заслуги нашого земляка неоціненні: ним написані близько 50 п’єс, виховано більше 100 високопрофесійних акторів та майже 20 режисерів. Серед них: М.Садовський, П.Саксаганський,  Д.Гайдамака, І.Мар’яненко, В.Левицький та інші.

Дослідник творчого життя наших славетних земляків історик-краєзнавець Микола Смоленчук писав: «Життєва дружба Кропивницького з родиною Тобілевичів, Михайлом Старицьким, Марією Заньковецькою, Затиркевич-Карпінською (Ковтуненко), міцні зв’язки з передовими діячами російської, білоруської, грузинської та інших культур формували Марка Лукича, як людину з  великої літери - інтернаціоналста-патріота».

Старше покоління бобринчан згадувало: «Ми не йшли в театр, а бігли, щоб побачити і почути шедеври усного слова, прекрасну музику та глибинний народний спів»(записки краєзнавця з с.Мар’янівки Н.Т.Чорної).

Село Мар’янівка для Кропивницького протягом кількох десятиліть було тим, чим і хутір «Надія» для Карпенка-Карого. Там Марко Лукич зустрівся з іншими  знаменитостями, працював над новими творами,збагачував себе життєвими спостереженнями. Саме на Мар’янівських враженнях драматург створив кращі  соціальні твори «Глитай або  ж павук», «По ревізії», які стали фундаментом народного слова та людської пам’яті, а хутір був Меккою  Бобринецького аматорського театрального життя.

Пройшли  часи, змінилися покоління, але дух тих знакових постатей і сьогодні витає над Степом. бо, не знаючи минулого, ми приречені  не мати майбутнє.

Прийшов час відродити кімнату-музей села Мар’янівки, освячену народною артисткою України Наталією Ужвій до 100-річчя Івана Мар’яненка та повернути на своє місце священне погруддя знаменитого актора, а Сочеванів хутір перетворити на духовно-природничий цент сучасних екскурсантів.

Бобринчани  до ювілею міста приводять в належний стан історичну повітову школу, будівлю трактиру Медового, Вознесенський храм, пам’ятну Ратушу та зобов’язані знайти кошти і реставрувати будівлю історико-краєзнавчого музею Бобринеччини ім. Миколи Смоленчука.

Наші діти вимагають встановлення меморіальної дошки знаній меценатці Анні Дмитрян, відбудови козацької Олексіївської церкви  та встановлення погруддя воїну православ’я Максиму Залізняку в селі Олексіївка, що допоможе відродженню загубленої духовності.

Ми гордимося тим, що наше місто – це серце аматорського театрального духу України. Коли Кам’янка-Струмилово є колискою давнього Українського театру, а Полтава стала театрам нової доби, то Бобринець є батьківщиною, яка виплекала талановиту  плеяду геніїв професійного національного театру.

Гордість за предків – це шанс жити за їх заповітами, відродити й зберегти те, що ніколи не помре. Вічне живе в кожному з нас, у наших дітях, здобутках і перемогах над собою.

Слава Родам нашим!

Історик-краєзнавець, член організаційного

комітету з підготовки та відзначення

250 річниці з дня заснування міста Бобринця

                                                                                                                                              Лашкул Георгій Олексійович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь