Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Особливості надання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника

Дата: 16.07.2020 09:05
Кількість переглядів: 1461

Фото без опису

28 квітня 2020 року набрав чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення».

Юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності закону зобов'язані, подати державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Форма та зміст структури власності встановлюються Міністерством фінансів, за погодженням з Міністерством юстиції.

Станом на сьогодні, такий нормативно-правовий акт не затверджено, а тому подання документів державному реєстратору для встановлення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, наразі - не вимагається.

Звертаю увагу, що положення щодо неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників у разі, якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками з 28 квітня виключено. Таким чином, подавати інформацію про кінцевих бенефіціарів потрібно буде навіть тоді, коли засновниками юрособи є лише фізичні особи.

Окрім тих даних, які до 28 квітня вказувались в ЄДР про кінцевих бенефіціарних власників з набранням чинності закону вказуватиметься характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

Коли необхідно подавати інформацію?

- в момент вчинення певних реєстраційниї дії (державної реєстрації юридичної особи або внесення змін до відомостей про юридичну особу у тому числі до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю та інші реєстраційні дії передбачені ст. 17 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»),

для проведення таких реєстраційних дій необхідно надати державному реєстратору зокрема такі документи:

- структура власності за формою та змістом (документ ще не затверджений);

- витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;

- нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента;

Навіть якщо зміни у структурі та інформації про бенефіціара відсутні, то про відсутність таких змін все одно слід повідомляти у випадку проведення будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Держаному реєстрі.

- у випадку зміни будь-якої інформації про кінцевого бенефіціарного власника - протягом 30 робочих днів повідомити державного реєстратора із документальним підтвердженням з дня їх виникнення.

- у разі виявлення неповноти або неточностей чи помилок у інформації про бенефіціара та структурі власності - не пізніше трьох робочих днів з дня їх виявлення .

- щорічно підтверджувати відомості протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації юридичної особи (починаючи з наступного року);

- протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності (нормативно-правовий акт поки що відсутній).

Наслідки неподання інформації.

Неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору передбаченої цим законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи тягнуть за собою накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від однієї тисячі (17 тис. грн.) до трьох тисяч (51 тис. грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

КУДИ ПОДАВАТИ ВІДОМОСТІ ПРО КІНЦЕВИХ БЕНЕФІЦІАРІВ ВЛАСНИКІВ

Юридичні особи подають документи до відділу "ЦНАП" міської ради за адресою; м.Бобринець, вул.Миколаїська, 51 А

ВАЖЛИВО! Узагальнюючи вищевказане необхідно зазначити, що станом на сьогодні відсутній нормативно-правовий акт, який би затверджував форму та зміст структури власності, а відтак і не розпочато відлік трьох місяців протягом яких необхідно подати державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника. З дня набрання чинності цього акту, практично всі юридичні особи зобов'язані подати держреєстратору документи для оновлення в ЄДР відомостей про кінцевого бенефіціарного власника.

Н.Мельнікова, державний реєстратор


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь