Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Відбулося перше заняття Університету срібного віку в 2020 році

Дата: 21.01.2020 10:25
Кількість переглядів: 711

Фото без опису

Перше заняття після зимових канікул в Університеті срібного віку відбулося у формі презентації історко-краєзнавчого видання «Атланти степу» викладача факультету краєзнавства Георгія Олексійовича Лашкула. Книга присвячена минулим і нині сущим бабанчанам, односельцям автора. Вона складається з розділів, що свідчать про історію родів села Миколо-Бабанка, містить багато фотофактів, топонімічний словник місцевості, архівні дані, план хуторів навколо Миколо-Бабанки кінця ХІХ-початку ХХ століття. У цій праці чимало родзинок: унікальні світлини, чотиривірші, які належать Георгію Олексійовичу, розшифровано код терміну села буквицею, на сторінках книги розміщено молитву «Отче наш» у ведичному баченні.

Студенти і студентки, запрошені та гості з інтересом слухали розповідь автора про його рідне село, про «людей праці, звитяги і совісті», були вражені тим, з якою любов’ю та трепетом він відає про будні і подвиги, красномовством філософської думки, закладеної в рядочках краєзнавчої розвідки. За кілька годин презентації слухачі і слухачки не лише дізналися про історію Миколо-Бабанки, а й отримали масу позитивних вражень, спостерігаючи за справді письменницьким талантом історика, адже уривки з «Атлантів степу» захоплюють своїм змістом, глибиною. Сказати так, як сказав автор, зможе лише високодуховна особистість. «Чим славиться рід, село чи місто, врешті – країна? В першу чергу, своєю працьовитістю, талантом. Але не в меншій,  а, можливо, ще в більшій мірі – власною історією, трепетною пам’яттю минулого. В ній сконцентрований людський дух, тобто ота невидима сила, що кличе на подвиги в бою і праці, возвеличує особистість над буденним З чужої чи власної вини ми не знали історії свого народу, дуже часто далі діда не відали, хто ж наші пращури, не завжди осмислювали значення цвинтаря, куди з давніх-давен йшли на поклоніння. Росли отакими собі Іванами, які не знали роду. Як це страшно! І як добре, що нарешті усвідомили свій шлях у майбуття».

В кінці заняття кожен бажаючий міг задати авторові  книги запитання, подякувати та привітати.  Приємними для нього стали слова вдячності та вітання від заступника міського голови з соціально-гуманітарних питань Людмили Кривошеї,  від директора КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Валентини Коновальчук, від хороших друзів і шанувальниць своєї діяльності Олени Ворони, Лідії Беліченко, Ніни Єфіменко.

То ж, бажаємо нашому дорогому викладачеві-волонтеру Університету нових досягнень на ниві краєзнавства, здоров’я і довголіття: тілесного, душевного і духовного!Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь