Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Чи можуть жінки, що вийшли на пенсію достроково, отримувати у повному розмірі пенсійні виплати?

Дата: 23.09.2019 16:53
Кількість переглядів: 485

Фото без описуСьогодні жінки, які достроково вийшли на пенсію за віком у 55 років, мають страховий стаж не менше 30 років та за умови звільнення з роботи, можуть отримувати пенсію у повному розмірі.

За Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (п. 7-2 р. XV «Прикінцеві положення») (далі – Закон) право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менш як 30 років та за умови звільнення з роботи. Ця норма діяла до 1 січня 2015 року. Але у цьому випадку розмір їхньої пенсії, обчислений відповідно до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 Закону, зменшувався на 0,5 % за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Багато жінок скористалися цим правом, і отримують пенсії до сьогодні. Передбачалося, що зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду (крім випадків, коли жінка відмовлялася від отримання дострокової пенсії та продовжувала працювати).

Але, починаючи з жовтня 2017 року, умови постійного зменшення розміру пенсії замінено на можливість отримання пенсії в повному розмірі (п. 7-2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону, зі змінами за Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 11.10.2017 № 2148-VIII). Так, зменшення розміру пенсії за віком застосовується до досягнення віку, передбаченого ч. 1 ст. 26 Закону, та протягом періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення жінкою пенсійного віку, передбаченого ч. 1 ст. 26 Закону.

Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду.

Наприклад, відповідно до ст. 26 Закону жінка мала право виходу на пенсію у 58 років, але скористалася правом дострокового виходу на пенсію у віці 55 років. Тобто, вийшла на пенсію на 36 місяців раніше досягнення пенсійного віку. Відсоток зменшення пенсії складає 18 % (36 х 0,5 %). Відповідно, цій жінці пенсія у повному обсязі буде виплачуватися лише після досягнення віку у 61 рік (58 років + 3 роки).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь