Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Алгоритм дій для захисту своїх прав на бізнес та нерухоме майно від рейдерства

Дата: 10.09.2019 14:59
Кількість переглядів: 520

Одним з ганебних явищ нашого сьогодення є рейдерство, від якого потерпають не лише сільгоспвиробники та підприємства, а й прості громадяни, власники земельних ділянок.

На сьогодні чіткого визначення поняття рейдерства у законодавстві України немає, однак, як правило, під «рейдерством» розуміють заволодіння майном або правами на управління юридичною особою проти волі законного власника.

Час від часу випадки рейдерських атак та захоплень стають частішими, саме тому питання протидії рейдерству є одним з найактуальніших, зокрема у сфері корпоративних правовідносин.

Швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії стосовно протиправного захоплення майна, надання правової допомоги, сприяння правоохоронним органам у фіксації вчинених правопорушень для подальшого притягнення винних осіб до відповідальності є одними з головних завдань всіх структур влади.

Разом з тим, не менш важливе значення має вжиття заходів безпосередньо власниками бізнесу та/або майна з метою попередження рейдерських захоплень та поновлення своїх прав у разі, коли рейдерське захоплення вже відбулося.

Звичайно, від незаконного переоформлення корпоративних прав не може бути універсальних засобів захисту, однак рекомендуємо ряд дій для того, щоб зробити своє майно та свій бізнес (фермерське господарство, товариство з обмеженою чи додатковою відповідальністю, сільськогосподарське підприємство, кооператив тощо) менш вразливим та попередити рейдерські атаки.

Що потрібно робити для попередження рейдерських захоплень?

1. Приведення корпоративних документів підприємства у відповідність до чинного законодавства. Правова грамотність.

Знання своїх прав та обов’язків, своєчасне ознайомлення зі змінами в законодавстві та приведення у відповідність до діючого законодавства корпоративних документів, зокрема статуту юридичної особи, можуть значно допомогти у боротьбі з рейдерськими захопленнями.

Наприклад, із прийняттям Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі - Закон), який набув чинності 17 червня 2018 року, внесено ряд змін до порядку реєстрації та діяльності таких видів суб’єктів господарювання, як ТОВ і ТДВ, та зобов’язано власників привести у відповідність до даного закону статути товариств. Нові норми установчих документів товариств дають більшу захищеність прав учасників, детально регулюють порядок прийняття рішення про виключення учасника, зміни складу учасників, порядок відчуження часток у статутному капіталі та інше.

Саме тому, якщо ваш бізнес оформлений у формі товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю

рекомендуємо без зволікань в найкоротший термін привести статути товариств у відповідність до Закону.

2. Моніторинг інформації про активи підприємства.

Найчастіше дізнатися про те, що ви стали жертвою рейдерів можна вже після того, коли це сталося. Тому необхідно моніторити стан своїх активів за допомогою відкритих державних реєстрів (Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно). Відслідковувати інформацію щодо змін про юридичні особи можна через веб-сайт Міністерства юстиції України.

Крім того, Міністерством юстиції України з метою захисту прав власності на нерухоме майно спільно з компанією «ЛІГА:ЗАКОН» запущено сервіс моніторингу реєстраційних дій щодо об’єктів нерухомого майна фізичних та юридичних осіб «SMS-Маяк». Щоб скористатися такою послугою потрібно:

3. Охорона підприємства.

У разі, коли мова йде про бізнес, зокрема аграрний, рейдери досить часто використовують силу, захоплюють адміністративні будівлі компанії, або врожаю. Саме тому власникам бізнесу по можливості слід подбати про належну охорону свого підприємства.

4. Звернення до суб’єкта, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Так, якщо власникові стало відомо про спроби незаконного заволодіння його майном, потрібно невідкладно звернутися до найближчого державного реєстратора або нотаріуса з усіма документами, які встановлюють його право на нерухомість, паспортом та ідентифікаційним номером та написати заяву про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об'єкта нерухомого майна. Дана процедура передбачена статтею 25 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон).

Тобто, у випадку незаконної реєстрації власник може за власною ініціативою тимчасово зупинити реєстраційні дії та має час для звернення до суду з клопотанням про забезпечення позову шляхом заборони вчинення реєстраційних дій щодо власного нерухомого майна.

У разі подання заяви про заборону вчинення реєстраційних дій щодо такого майна державний реєстратор зобов'язаний зупинити її розгляд. За цей

час є можливість з'ясувати ситуацію та визначитися із подальшими способами захисту своїх майнових прав.

При цьому необхідно зазначити, що державний реєстратор приймає рішення про відновлення реєстраційних дій, якщо власником об’єкта нерухомого майна, яким подано заяву про заборону вчинення реєстраційних дій, у строк, що не перевищує десяти робочих днів, не подано рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили.

5. Навчання персоналу

Розробка алгоритмів дій, а також інструкцій про поводження під час рейдерської атаки для персоналу, що в свою чергу дозволить, при необхідності, організувати більш ефективний захист і усунути ефект несподіванки.Розробка алгоритмів дій, а також інструкцій про поводження під час рейдерської атаки для персоналу, що в свою чергу дозволить, при необхідності, організувати більш ефективний захист і усунути ефект несподіванки.

6. Структурування корпоративного управління. Результативна робота служби безпеки підприємства і відділу кадрів.

Часто рейдери діють через співробітників підприємства (нинішніх або колишніх). Саме тому, в компанії має бути чітка вертикаль управління, кваліфіковано розроблені посадові інструкції, в яких закріплено коло обов'язків і повноважень посадових осіб, це також може убезпечити ваш бізнес від рейдерів.

Найбільшу увагу слід приділяти дотриманню співробітниками підприємства положень про конфіденційність. При своєчасному виявленні витоку інформації з подальшим відстороненням від роботи співробітника, причетного до неї, може допомогти запобігти або значно мінімізувати негативні наслідки.

Крім того, одним з попереджувальних методів може стати проведення, час від часу, психологічних тестів, оцінки персоналу - що допоможе своєчасно виявити неблагонадійного співробітника.

7. Впорядкована система зберігання документів на підприємстві.

З метою запобігання рейдерського захоплення не зайвим буде добре налагодити систему зберігання документів, що стосуються діяльності підприємства. Не використовувати факсиміле, надійніше, щоб на всіх розпорядчих документах був оригінальний підпис.

Додатковою страховкою будуть наявність нотаріально завіреної копії установчих документів, рішень учасників тощо.

8. Заручитися правовою допомога професійного юриста.

Допомогти запобігти рейдерському захопленню ваших активів може професійний юрист. Обирати юриста треба виважено, спираючись на його професійний досвід та знання. Частіше до юриста йдуть вже тоді, коли потрібна екстрена допомога, а йти потрібно до того, з метою профілактики, так як коли вже відбувається, чи відбулося рейдерське захоплення, новому юристу буде досить складно увійти в курс справи і вжити дієвих заходів.

Отже, не слід чекати до останнього, витрати на якісні юридичні послуги - це інвестиція в безпеку вашого бізнесу.

 

Що робити у випадку, коли рейдерське захоплення відбулося?

1. Звернення до правоохоронних органів.

Звісно, перша інстанція куди слід звернутися при рейдерстві вашого бізнесу – це правоохоронні органи, бо рейдерство – злочин. Тому не зволікаючи маєте викликати представника правоохоронних органів та подати відповідні заяви про скоєння злочину.

2. Звернення до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Для більш швидкого поновлення своїх прав на бізнес та нерухоме майно і без сплати адміністративного збору ви можете звернутися до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка спеціально створена при Мін’юсті та управліннях юстиції в областях. Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (далі - Комісія), як правило, протягом 2-3 тижнів оперативно приймає рішення про відміну незаконної реєстраційної дії (максимальний термін – 45 днів) та поновлює законні права власників бізнесу та нерухомого майна. Прикладом дієвості такого способу захисту прав є скасування Комісією незаконних реєстраційних дій щодо Приватного сільськогосподарського підприємства ім. Димитрова та СВК «Агрофірма Маріампольська».

Слід звернути увагу, що скарга, яка подається до Комісії повинна відповідати вимогам законодавства (стаття 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», стаття 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Зі зразками скарг у сфері державної реєстрації можна ознайомитися на сайті Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області у розділі «Управління державної реєстрації», підрозділі «Відділ розгляду звернень та забезпечення діяльності Комісії з питань розгляду скаргу у сфері державної реєстрації», вкладці «Форми та зразки документів».

Наголошуємо, що слід обрати один із двох видів оскарження: або звернення до суду, або до Комісії, так як наявність судового спору – є підставою для відмови у розгляді скарги Комісією Мін’юсту.

3. Звернення до суду.

Ви маєте право вирішувати питання рейдерського захоплення та поновлення своїх прав у судовому порядку. Зокрема, можете оскаржити угоди, реєстраційні дії в суді, накласти в межах судового провадження арешт на активи, установити заборону проводити певні дії.

Однак, як показує практика, дана процедура досить тривала у часі.

4. Повідомити про захоплення антирейдерський штаб.

З метою забезпечення захисту сільськогосподарських підприємств від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю, швидкого й ефективного реагування на будь-які незаконні дії стосовно протиправного захоплення майна сільськогосподарських товаровиробників, надання правової та методичної допомоги в оформленні відповідних документів для оскарження незаконних реєстраційних дій працює оперативний штаб з протидії рейдерству в аграрному секторі (далі - оперативний штаб), який діє у складі обласної міжвідомчої комісії з протидії рейдерству та захисту прав інвесторів (контактні телефони «Гарячої лінії»: (0522) 35-66-45; (0522) 35-66-50; 0-800-500-238.)

До складу оперативного штабу увійшли представники територіального управління юстиції, прокуратури, Головного управління національної поліції в області, управління Держгеокадастру та інших органів виконавчої влади.

5. Звернутися до засобів масової інформації з метою інформування громадськості про рейдерське захоплення.

Надання резонансу питанню про рейдерську атаку часто допомагає у боротьбі, в тому числі інформаційній, а також у подальшому поверненні втрачених активів.

Наприклад, завдяки оперативному реагуванню управління юстиції та активній підтримці ЗМІ державний реєстратор скасувала незаконні реєстраційні дії стосовно двох олександрійських підприємств (ТОВ «Підйом-Сервіс», ТОВ «Підйомно-транспортне устаткування»).

Таким чином, можна зробити висновок, що навіть коли відбулося рейдерське захоплення суб’єкта господарювання боротися і подолати наслідки неправомірних дій рейдерів можливо, головне - це оперативність та спільні злагоджені дії постраждалих та спеціалістів органів влади.

Звичайно, рейдерську атаку краще не допустити, ніж потім долати її наслідками. Так чи інакше, власникам бізнесу та нерухомого майна необхідно і можливо самостійно здійснювати профілактичні заходи щодо протидії рейдерству.

На нашу думку, запропоновані заходи сприятимуть ефективній боротьбі з рейдерством в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь