Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Лептоспіроз та його профілактика!

Дата: 17.07.2019 13:25
Кількість переглядів: 414

Фото без описуДо Бобринецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про підозру на захворювання лептоспірозом у мешканці м. Бобринець. Встановлено, що чоловік неодноразово купався та рибалив на Глазівських ставках с. Кетрисанівка та в Бобринка.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється різними серотипами лептоспір та супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.

Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.

Мишоподібні гризуни (щури, миші) є основним джерелом інфекції у природі, від яких заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється з сечею у зовнішнє середовище. Хвора людина не становить небезпеки для оточуючих.

Які шляхи передачі лептоспірозу?

З сечею хворих і перехворівших тварин лептоспіри потрапляють у водоймища, де зберігають свою життєдіяльність довгий час. Щурі та мишовидні гризуни можуть заражати і харчові продукти.

Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, або при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами.

Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки. Майже всі випадки захворювань виникають внаслідок недотримання правил особистої

Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 79 днів). Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39-40° С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Дуже характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових.

Як  вберегти  себе від  захворювання  на  лептоспіроз?

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

– не купатись у забруднених водоймищах;

– знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води.

При перших ознаках захворювання негайно звернутись  до лікувального  закладу.

 

Бобринецьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь