Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Чим небезпечні нітрати у воді

Дата: 06.08.2018 08:15
Кількість переглядів: 899

Фото без описуВода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

Упродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються для децентралізованого водопостачання. Це відбуваєтья внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив,  через хаотичну забудову присадибних ділянок. Традиційною для українських сіл є ситуація, коли за кілька метрів від джерела питної води знаходяться гнойові ями, туалети, вигрібні ями, які отруюють воду нітратами і хвороботворними бактеріями. Якщо раніше селяни чистили колодязі щороку, то сьогодні це роблять буквально одиниці.

І хоча нітрати у питній воді навіть при значних перевищеннях нормативних значень дуже рідко спричиняють гострі отруєння, проте, мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини, і особливо небезпечними є для дітей раннього віку, з чим безпосередньо пов'язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія. Токсична дія нітратів залежить від їх кількості, що потрапила до організму у співідношенні до ваги (мг(нітратів) на кг маси тіла), яка у дітей є значно меншою. Як наслідок - розвивається порушення транспортування кисню кров’ю, кров’яні клітини швидше гинуть, що призводить до кисневого голодування тканин, а компенсаторні, адаптаційні функції кровотворної системи дітей розвинені недостатньо.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

• не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, ніколи не розводити дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості. 

• дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів, територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

• з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей:  прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

 Ігнорувати проблему забруднення питної води – це готувати грунт для екологічної катастрофи. За результатами досліджень 2017 року по  Бобринецькому району  18,9% дослідженої води з колодязів не відповідало  вимогам,  за санітарно-хімічними показниками – 24,1% (що перевищує середньообласний показник на 6,5%), за мікробіологічними – 17,8% (перевищення середньообласного показника на  10,7%), за вмістом нітратів 85% дослідженої колодяжної води мають перевищення нормативних показників.

Бобринецьке районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь