Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Чим небезпечні нітрати у воді

Дата: 06.08.2018 08:15
Кількість переглядів: 863

Фото без описуВода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

Упродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються для децентралізованого водопостачання. Це відбуваєтья внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив,  через хаотичну забудову присадибних ділянок. Традиційною для українських сіл є ситуація, коли за кілька метрів від джерела питної води знаходяться гнойові ями, туалети, вигрібні ями, які отруюють воду нітратами і хвороботворними бактеріями. Якщо раніше селяни чистили колодязі щороку, то сьогодні це роблять буквально одиниці.

І хоча нітрати у питній воді навіть при значних перевищеннях нормативних значень дуже рідко спричиняють гострі отруєння, проте, мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини, і особливо небезпечними є для дітей раннього віку, з чим безпосередньо пов'язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія. Токсична дія нітратів залежить від їх кількості, що потрапила до організму у співідношенні до ваги (мг(нітратів) на кг маси тіла), яка у дітей є значно меншою. Як наслідок - розвивається порушення транспортування кисню кров’ю, кров’яні клітини швидше гинуть, що призводить до кисневого голодування тканин, а компенсаторні, адаптаційні функції кровотворної системи дітей розвинені недостатньо.

Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).

Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

• не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, ніколи не розводити дитячу суміш колодязною водою, якщо не впевнені в її якості. 

• дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів, територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

• з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей:  прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

 Ігнорувати проблему забруднення питної води – це готувати грунт для екологічної катастрофи. За результатами досліджень 2017 року по  Бобринецькому району  18,9% дослідженої води з колодязів не відповідало  вимогам,  за санітарно-хімічними показниками – 24,1% (що перевищує середньообласний показник на 6,5%), за мікробіологічними – 17,8% (перевищення середньообласного показника на  10,7%), за вмістом нітратів 85% дослідженої колодяжної води мають перевищення нормативних показників.

Бобринецьке районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь