Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Місячник боротьби з карантинними організмами на території Бобринецької ОТГ

Дата: 31.07.2018 16:09
Кількість переглядів: 784

Фото без описуАМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолистна. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину липня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Від даного виду алергії, за даними ВООЗ, по всьому світу страждає більше 70 млн. чоловік! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди зерен пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

Як правило, алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будьяку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Боротьба з бур’яном

Основні способи боротьби з бур’яном: оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу.

Для боротьби з амброзією, поза межами населених пунктів, можливе використання хімікатів – гербіцидів.

Фото без описуПОВИТИЦЯ ПОЛЬОВА

Повитиця польова — карантинний бур’ян, який живиться повністю за рахунок рослини-господаря, на якій паразитує. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Особливо страждають від них польові культури: вика, люцерна, льон, буряк, морква, цибуля, картопля та інші. Уражені рослини слабнуть, призупиняють ріст і розвиток, поступово гинуть. Крім того, повитиці часто переносять віруси і хвороби.

Поширюється бур’ян з насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур, засміченими відходами.

Насіння починає проростати, коли ґрунт добре прогріється. При ураженні основна маса стебел повитиці знаходиться у середній і верхній частині рослини-господаря. Повитиця, що розвинулася з однієї насінини, дає більше 20 тисяч насінин, які можуть зберігатися в ґрунті, не втрачаючи схожості, тривалий час. До того ж, повитиця польова має здатність до вегетативного розмноження уламками стебел, тому може просуватися від первинного місця проростання на великі відстані.

Щоб попередити розповсюдження повитиці, заборонено завезення бур’яну у вільні райони з регіонів розповсюдження; обов’язковий карантинний огляд та лабораторна експертиза; обстеження сільськогосподарських угідь на виявлення бур’яну у період вегетації; при виявленні вогнища — запровадження особливого карантинного режиму. Якщо у вантажі виявляють згаданий бур’ян, то він підлягає поверненню відправникові або очищенню під контролем держінспектора з карантину рослин. При неможливості очистки — переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів з подальшою переробкою, відходи спалюють.

Боротьба з бур’яном

Ефективним засобом боротьби є дотримання сівозміни з висівом культур, які не уражуються, або слабо уражуються повитицею — зернових, соняшника, гарбузових; а також застосування пару. Обробіток пару слід починати з осінньої оранки. Весною перед посівом слід провести 2-3 культивації. Догляд за посівами необхідно починати з боронування до появи сходів і після. Протягом вегетації прополювати міжряддя і знищувати окремі уражені повитицею рослини.

Вогнища уражених посівів необхідно викошувати з захватом півтораметрової гарантійної зони навколо цвітіння бур’яну, оброблювати гербіцидами. Скошену масу висушувати, виносити за межі поля і спалювати. В посівах багаторічних трав і на необроблюваних землях повитицю необхідно часто низько скошувати до цвітіння. Залишки бур’яну по скошеній стерні можна знищувати шляхом випалювання або хімічним методом. Перед збиранням урожаю культурних рослин, заражені повитицею рослини необхідно скошувати і збирати окремо. Зберігати засмічений урожай необхідно окремо від чистого. У садах уражені пагони потрібно вирізати до цвітіння повитиць, пристовбурові кола ціле літо утримувати у стані чорного пару, міжряддя культивувати чи засівати стійкими до ураження культурами (злакові, люпин, горох).

Фото без описуАМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК

Останнім часом в Україні відбувається активне поширення одного з карантинних об’єктів – американського білого метелика, який уже завдав значної шкоди північному регіону нашої країни. Проблема методів боротьби та профілактики шкідника залишається актуальною і сьогодні. Аграрні форуми рясніють повідомленнями про появу американського білого метелика у господарствах різних регіонів країни. Шкідник пробирається на північ та північний-схід.

Американський білий метелик – багатоїдний карантинний шкідник. Пошкоджує до 250 порід плодових і декоративних дерев і чагарників. Його найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, бузина, волоський горіх, хміль, вишня, слива, яблуня, айва та інші плодові культури.

Попередження поширення та боротьба

Американський білий метелик визнаний об’єктом зовнішнього і внутрішнього карантину. Для забезпечення надійного захисту багаторічних насаджень від шкідника слід дотримуватись цілої низки заходів та строків їх виконання. Об’єднання цих заходів у певній послідовності і є системою інтегрованого захисту.

У перші дні життя, після того, як метелик відкладе яйця на листі дерев, останні темніють і згортаються. У цей період боротися з метеликом дуже просто – треба видаляти уражені листя і гілочки з личинками. Вирахувати такі «інкубатори» дуже просто. Листочки з яйцями вирахувати просто: вони темніють і скручуються. Гусінь краще збирати вночі чи після дощу, коли шкідниці збираються в групи. Пізніше гусениці розповзаються по дереву і вести боротьбу з ними можна практично вже тільки хімічними засобами, що дуже небажано.        У разі пошкодження 20 % листя після розпускання бруньок здійснюється обробка дерев біопрепаратами або інсектицидами.

З метою боротьби з американським білим метеликом обов’язкове здійснення агротехнічних заходів:

– з осені очищують дерева від нашарувань кори;

– білять стовбури та скелетні гілки 20%-им вапняним молоком;

– знищують рослинні рештки;

– перекопують пристовбурні кіл на присадибних ділянках

– виявлені гнізда зрізують та знищують;

– у разі, якщо з осені побілка не була проведена або дуже змилась, у лютому-березні під час відлиг процедуру побілки повторити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь