Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Бобринецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує

Дата: 19.06.2018 08:14
Кількість переглядів: 1218

Основною причиною загибелі бджіл є використання засобів захисту рослин у період їхнього цвітіння без своєчасного попередження про це бджолярів. Часто бджоли, зібравши нектар і пилок з оброблених пестицидами рослин, гинуть у полі, а якщо заносять отруєний корм у вулики, то гине ціла бджолина родина.

Загибель бджіл завдає великої шкоди не лише пасічникам, але й власникам полів, адже запилення сільськогосподарських культур бджолами дає відчутну прибавку врожаю.

Фізичні та юридичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, згідно зі статтею 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ, письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. При цьому повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблюватися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і термін дії токсичності препарату і вказівку щодо терміну ізолювання бджіл. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись у сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевезеннях.

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності вжиття заходів з охорони бджіл від можливого отруєння. На етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути вказані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»). Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх у денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння. В Україні діє Інструкція з профілактики отруєння бджіл пестицидами. Згідно зі статтею 38 ЗУ «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин. Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці не можна проводити обробку пестицидами, інакше квітки можуть отримати опік, а бджоли й інші корисні комахи-обпилювачі — загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації до цвітіння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь