Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Для майбутньої пенсії потрібен страховий стаж

Дата: 03.07.2017 14:19
Кількість переглядів: 573

 

Сьогодні кожному громадянину відомо, що розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески до Пенсійного фонду України.

З 1 січня 2004 року, з набуттям чинності Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», поняття «трудовий стаж» замінилося поняттям «страховий стаж», який став одним із основних факторів, що впливає на розмір майбутньої пенсії.

Цитуючи вказаний Закон, страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню згідно з цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Обчислюється страховий стаж територіальними органами Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло раніше.

Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один робочий місяць, сума внеску повинна бути не меншою, ніж та, що обчислена із мінімальної заробітної плати, тобто не менше розміру мінімального страхового внеску. Якщо сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі. Проте, за умови здійснення відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок, неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу як повний.

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-УІ (далі - Закон №

2464) визначено, що мінімальний страховий внесок це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

У 2017 році, згідно з нормами частини п’ятої статті 8 Закону № 2464, розмір єдиного внеску для всіх платників (крім пільгових категорій) встановлено на рівні 22% до визначеної статтею 7 цього Закону бази нарахування єдиного соціального внеску.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 р. № 1801 -VIIІ (далі - Закон № 1801) визначено, що мінімальна заробітна плата з 01 січня 201 7 року — 3200 грн.

Враховуючи розмір єдиного внеску (22%) та норми Закону № 1801 мінімальна сума страхового внеску з 01 січня 2017 року складає 704 грн. (3200 х 22%).

Подбаймо про майбутню пенсію сьогодні. Адже тільки офіційно нарахована заробітна плата в розмірі не меншому, ніж мінімальний, та сплата страхових внесків - гарантія зарахування періоду роботи до страхового стажу, який необхідний при обчисленні пенсії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь