Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Щоб не захворіти на кишкові інфекції

Дата: 24.07.2017 12:00
Кількість переглядів: 977

Фото без опису

Санітарно-епідемічна ситуація на сьогодні в Україні залишається напруженою та нестабільною. За оперативними повідомленнями з початку поточного року було розслідовано 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, в наслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7%) за аналогічний період 2016 року було зареєстровано 70 спалахів в наслідок яких постраждало 1602 особи, з них 816 дітей (50,9%). Також зареєстровано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких 33 було пов'язано із вживанням рибної продукції промислового виробництва. При цьому п'ятеро осіб померли.

В Бобринецькому районі захворюваність кишковими інфекціями в поточному році зросла вдвічі в порівняннні з аналогічним періодом 2016 року. Бобулізм не реєструвався.

Основними причинами та умовами, які сприяли виникненню інфекційних хвороб, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: порушення технологій приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами які брали участь в приготуванні страв, порушення товарного сусідства, термінів проходження медичного огляду працівниками, а також придбання продуктів харчування в місцях стихійної торгівлі.

Слід відмітити, що хворі не завжди зверталися за  медичною допомогою до лікарняного закладу, що приводить до ускладнень, а також збільшується ризик розповсюдження захворювань серед здорових людей. А, отже,  офіційна статистика значно нижча від дійсної.

Збудниками кишкових інфекцій являється патогенна та умовно патогенна мікрофлора, а також ротавіруси.

Захворювання на кишкові  інфекції та отруєння проявляються не одразу. Прихований період  при різних інфекціях може продовжуватись від 2х до 7 діб, а при отруєннях – декілька годин. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (слабкість, головний біль, блювота, болі у животі, пронос підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Не займатись самолікуванням, воно може призвести до тяжких ускладнень!

Пропонуємо прості правила, яких потрібно дотримуватись, щоб зберегти своє здоров’я:

 НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;

 НЕ допускати споживання продуктів та напоїв термін придатності яких закінчився;

 НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

 Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

 Перед приготуванням їжі та її споживанням та після відвідування туалету мити руки з милом;

        При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;

                В подорож не брати продукти, що швидко псуються;

               При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітям - обдати окропом.

        У свідомості більшості громадян побутує думка, що відповідальність за придбані «на вулиці», тобто в місцях стихійної торгівлі, продукти харчування лежить лише на тих, хто їх продає. Це цілком помилково. Адже стихійна торгівля – незаконна, і це добре відомо всім. Тому, купуючи продукти харчування на стихійному ринку, наші співгромадяни роблять свідомий вибір, отже, відповідальність за наслідки від вживання «вуличної» їжі лежить і на них самих.

     У разі появи перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

           Використання цих порад допоможе Вам зберегти своє здоров'я.

 

 

Лікар із загальної гігієни управління Держпродспоживслужби в Бобринецькому районі Тернюк Л.О.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь