Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Результати діагностики громади від проекту «DOBRE»

Дата: 25.01.2017 09:51
Кількість переглядів: 1068

Фото без опису

20 січня експерти програми «DOBRE» Андрій Кавунець та Радослав Шарлея завітали до нашої громади, для висвітлення результатів  роботи  першого етапу діагностики  по проблемам, які існують сьогодні в громаді.

 На зустрічі  з міським головою Валерієм Сніжком, начальниками відділів та завідуючими секторами міської ради експерти повідомили  які є з їхньої точки зору сильні та слабкі сторони у сферах діяльності Бобринецької міської територіальної громади. Аналіз експертів був розділений на 5 частин:

1.Управління

Сильні сторони: Існує співпраця між керівниками об’єднаних територіальних громад. Є бажання та воля до змін, що приведуть до покращення соціально-економічного становища в громаді. Функціонування нового веб-сайту з великим обсягом корисної інформації та передбачення декількох довготривалих комплексних програм в громаді. Добре  те, що люди вже зараз бачать ефект від існування ОТГ, покращилося фінансування шкіл, відбуваються ремонти комунального майна.

Слабкі сторони: Обмежені кошти на реалізацію власних завдань. Недостатня кількість відповідно підготовлених фахових спеціалістів та мала активність депутатів міської ради. До мінусів у галузі управління експерти віднесли також відсутність власного адміністративного приміщення для функціонування ОТГ та конфлікт з районною владою, який зі слів експертів притаманний більшості ОТГ.

2.Інфраструктура

Сильні сторони: Достатня кількість об’єктів комунальної власності у громаді, досить непоганий стан інфраструктури освіти у місті  та гарна технічна оснащеність  шкіл. Досить розгалужена система охорони здоров’я в сільській місцевості

Слабкі сторони: Поганий стан об’єктів комунальної власності та стан інфраструктури доріг. Проблема водопостачання, неналежна очистка води через застаріле обладнання та необхідність його модернізації. Замала кількість та поганий стан об’єктів спорту та відпочинку.

3.Економіка

Сильні сторони: Великий обсяг інвестиційних територій і достатній потенціал  сільського господарства, досить родюча земля та диверсифікація сільського господарства. Існує можливість запровадження переробки великої кількості  меду та можливість кооперації ринку сільського господарства. Доступність місць праці в самому місті

Слабкі сторони: Поганий стан доріг блокує розвиток та комунікацію. Достатньо високий рівень безробіття через невелику кількість робочих місць у сільській місцевості. Низький рівень заробітку, багато людей виїжджають на заробітки до інших країн. Майже відсутня переробка сільськогосподарської продукції та молока не зважаючи на великий потенціал в цьому напрямку. Усталеність та відсутність інновацій у видах сільськогосподарської діяльності. 

 

4.Навколишнє середовище та туризм

Сильні сторони: Газове опалення та відсутність забруднювачів повітря,  що зменшує задимленість та позитивно впливає на якість повітря. Надзвичайно великим плюсом є наявність сертифікованого полігону побутових відходів. Є культурно привабливі місця, зокрема Вознесенський собор та Свято-Миколаївська церква.

Слабкі сторони: Проблема якості води у місті, що впливає на здоров’я людей. Проблема зменшення рівня ґрунтових вод. Нелегальний викид та спалювання сміття,  також відсутність його сепарації. Відсутність ефективної системи збору сміття. Відсутня туристична інфраструктура, недоступність багатьох ставків для людей через їх оренду. Відсутність туристичної інформації про громаду.

5.Активність громадськості

Сильні сторони: Надзвичайно великий патріотизм та любов до своєї малої Батьківщини серед мешканців громади. Достатньо велика культурна діяльність у громаді та велика спортивна активність у школах. Велика активність молоді,  в місті  діє учнівсько-студентський парламент та молодіжна рада громади. Також відмітили велику активність пенсіонерів та ветеранської організації .

Слабкі сторони:  Низький рівень  життя в селах громади та еміграція. Відсутність інтеграції мешканців громади, не має відчуття спільності усієї громади. Відсутність середнього класу. Проблема пов’язана з ментальною складовою, боязнь населення до утворення громади та відходу від районної системи управління. Мала популяризація здорового способу життя та культури відпочинку  серед населення. Мала зацікавленість мешканців існуючою культурною пропозицією.

 Також Андрій Кавунець та  Радослав  Шарлея виділили зовнішні фактори серед яких шанси та загрози, на які громада вплинути не в змозі. Експерти наполягли, що потрібно постаратися і використатися шанси  та уникнути загрози у діяльності громади. А саме:

Шанси-  Законодавчі зміни, що стосуються функціонування територіальних громад. Повна самостійність та отримання збільшеного обсягу коштів на виконання завдань. Зовнішні дотаційні кошти, субвенції, дотації та проекти, що спрямовані на розвиток територіальних громад. Підвищення мінімальної зарплатні. Формування сучасної свідомості суспільства та зростання громадської активності.

Загрози- Слабке часто змінне  законодавство та часті політичні перетрубації на державному рівні. Загально слабкий стан економіки та низькі заробітки. Високі ціни на енергоносії для підприємств, високі податки та бюрократія. Тіньове працевлаштування в 40% - 50% випадків. Низькі ціни закупівлі сільськогосподарської продукції та загроза для підприємств у новій мінімальній зарплатні.  Стосовно загроз, які стосуються саме нашої територіальної громади експерти виділили супротив зі сторони районної влади та загрозу переформатування громади.

Проаналізувавши  інформацію експертів приємно, що все ж таки плюсів у діяльності  Бобринецької міської об’єднаної територіальної громади набагато більше ніж мінусів. Робота над подоланням слабких сторін ведеться вже сьогодні.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь