Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Володимир Гройсман: Реформа з децентралізації влади забезпечить невідворотний успіх країни

Дата: 26.10.2016 09:22
Кількість переглядів: 915

Фото без опису

Здійснення реформи з децентралізації влади в Україні є прикладом передачі центральною владою своїх повноважень та фінансових ресурсів на місця, що дозволяє забезпечити ефективність місцевого самоврядування та якість управління на місцях. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсманпід час відкриття програми "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE) Агентства США з міжнародного розвитку USAID у вівторок.

"Те, що відбулося за ці декілька років, може бути гарним прикладом того, як держава передає повноваження, які ви можете використовувати, щоб працювати на тих, хто вас обирає, робити свою роботу якісно і найголовніше, на що ми з вами покликані, - створити систему якісних послуг на місцевому рівні", - заявив Володимир Гройсман, говорячи про результати реформи з децентралізації влади.

Протягом років здійснення реформи на місця були передані необхідні повноваження та ресурси у рамках фінансової децентралізації, зазначив Прем’єр-міністр.

Так, місцеві бюджети порівняно з минулим роком зросли на 34 млрд грн, це близько 50%.

Другий рік поспіль в Україні існують інші інструменти стимулювання регіонального розвитку: кошти Державного фонду регіонального розвитку, субвенція на соціально-економічний розвиток та субвенція на підтримку об'єднаних територіальних громад у розмірі 1 млрд грн. На наступний рік Уряд передбачає її збільшення до 1,5 млрд грн, зазначив він.

"Держава максимально передає фінансові ресурси вниз і робить це відкрито, публічно і системно", – підкреслив Володимир Гройсман.

Сьогодні в Україні нараховується 184 об'єднані територіальні громади, ще у 184 очікуються вибори 11 та 18 грудня. "Це все тільки початок, але цей початок є незворотнім", - наголосив Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман зауважив, що був ініціатором з децентралізації влади як Віце-прем'єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та згодом Голова Верховної Ради України. За його опікування 1 квітня 2014 року було прийнято перший стратегічний документ, розроблений спільно з експертним середовищем, - концепція реформи місцевого самоврядування в Україні, що стала початком реформи з децентралізації. Також було розроблено і ухвалено Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

"Врешті-решт ми отримали результат, результат, що підтверджував, що ефективна система місцевого самоврядування зробить успіх нашої країни невідворотнім", – підкреслив Володимир Гройсман.

У цьому контексті Голова Уряду подякував за підтримку реформи з децентралізації міжнародним партнерам, серед яких Європейський Союз, Швейцарія, Німеччина та Сполучені Штати Америки. Презентована сьогодні програма USAID "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)" підтримки об’єднаних територіальних громад працюватиме протягом 5 років в Україні, зазначив він.

"Це означає, що не тільки ми знаємо і розуміємо важливість цієї реформи, а й наші міжнародні партнери, які побудували справжнє місцеве самоврядування у своїх країнах, знають, що Україна йде абсолютно правильним шляхом. На цьому шляху нас чекає успіх. Але цей успіх потребує лідерства", – зазначив Прем’єр-міністр.

                                                                                                       

                                                                                                                              За матеріалами Урядового порталу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь