Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Кіровоград став Кропивницьким

Дата: 15.07.2016 09:04
Кількість переглядів: 1017

Фото без опису

Згідно постанови Верховної Ради України від 14.07.2016 № 1468-VIII   «Про приведення назви міста Кіровоград Кіровоградської області у відповідність із вимогами Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки"» Верховна Рада перейменувала місто Кіровоград на Кропивницький. Назвали на честь засновника українського професійного театру Марка Кропивницького, який жив тут у 1840–1910 роках. Законопроект підтримали 230 нардепів.

Місто перейменували в рамках закону про декомунізацію, бо назване на честь радянського політичного діяча Сергія Кірова. Торік городянам запропонували на вибір Інгульськ, Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький та Благомир. Найбільше прихильників мав Єлисаветград, бо назву підтримали місцеві депутати й Українська православна церква Московського патріархату. Під час місцевих виборів 2014-го опитали 45 тис. городян. 35 тис. обрали назву Єлисаветград. Результати не взяли до уваги, бо опитування провели з порушеннями.

 23 грудня минулого року Інститут національної пам'яті рекомендував назвати місто Інгульськом — на честь річки, що тече містом. Міські депутати не погодилася, двічі писали офіційні листи з проханням не називати місто так. 31 березня Комітет Верховної Ради з питань місцевого самоврядування рекомендував парламенту назву Кропивницький.

"За" перейменування проголосували вся фракція "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" і "Самопомочі". Також підтримали "Батьківщина", група "Відродження" й десяток позафракційних. "Опозиційний блок" не дав жодного голосу. З мажоритарників Кіровоградщини перейменування підтримали "порошенківець" Олександр Горбунов і "радикал" Дмитро Лінько.

Наступного засідання парламент має визначити, як називатиметься Кіровоградська область. Теперішня назва записана в Конституції, за зміни до якої треба голосувати окремо. Є шість варіантів: Златопільська, Центральноукраїнська, Інгульська, Скіфська, Задніпровська, Козацька та Єлисаветградська.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь