Бобринецька міська територіальна громада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Педагогічний дивертисмент: у центрі уваги – дитина

Дата: 12.04.2018 13:40
Кількість переглядів: 1870

Обласний педагогічний марафон «Штрихи до портрету Василя Сухомлинського», який стартував у вересні 2017 року у м. Благовіщенському,  впевнено набрав обертів.  Маршрут Марафону 27 березня 2018 року проліг через місто Бобринець, яке щиро зустрічало його учасників у приміщенні комунального закладу «Бобринецьке НВО».

У заході брали участь заступник міського голови з соціально-гуманітарних питань Кривошея Людмила Петрівна, начальник відділу освіти, молоді та спорту Бобринецької міської радиЛітвінова Вікторія Петрівна, завідувач науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Міцай Юлія Віталіївна, завідувач обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» Половенко Олена Вікторівна, методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров'я КЗ «КОІППО» Гайда Лариса Анатоліївна, працівники методичних кабінетів та представники педагогічних колективів навчальних закладів міста Бобринець, Бобринецького, Компаніївського та Устинівського районів.

Слова В.Сухомлинського «Через казку, фантазію, гру, через неповторну людську творчість – вірна дорога до серця дитини» стали провідним мотивом заходу та своєрідним епіграфом дійства «Педагогічний дивертисмент: у центрі уваги – дитина» з проблеми:«Ідеї розвитку особистості в педагогічній спадщині В.О.Сухомлинського та в умовах  нової української школи».

Зібрання відкрила завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Бобринецької міської ради Синьогуб Ірина Юріївна та запросила всіх присутніх поринути у світ дитинства та казки.

Дівчинка – «мить» та сучасна «дитина – Z» перейняли естафету інтерактивного відкриття міжрайонної проблемної  лабораторії педагогів,   залучили гостей до діалогу про те, чи однакове дитинство у різні часи, чи не втрачають своє дитинство за гаджетами сучасні діти третього тисячоліття та запросили всіх до чарівної казки – Дитинства.

Дивовижну феєрію продемонстрували вихованці комунального закладу «ЦДЮТ» Бобринецької міської ради. Присутні поринулив чарівний дивосвіт природи та атмосферу добра і радості, яка панували в коридорах закладу. Подорож порами року забезпечили запальні танці гуртківців, яскраві костюми та декорації.

Органічним продовженням став експрес-огляд педагогічної виставки «В центрі уваги – дитина. Ідеї розвитку особистості в педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського та в умовах нової української школи», який засвідчив різноплановість та багатогранність впровадження в практику роботи педагогічної спадщини В.О. Сухомлинського.

Методичні кабінети, заклади освіти м. Бобринця, Бобринецького, Компаніївського та Устинівського районів творчо та натхненно підійшли до формування педагогічної виставки, демонструючи свої кращі надбання.

В актовій залі навчально-виховного об’єднання відбулося офіційне відкриття педагогічного дивертисменту «В центрі уваги – дитина. Ідеї розвитку особистості в педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського та в умовах нової української  школи».

З вітальним словом та побажаннями плідної творчої роботи до присутніх звернулися Кривошея Людмила Петрівна, заступник міського голови та  Літвінова Вікторія Петрівна, начальник відділу освіти, молоді та спорту Бобринецької міської ради.

Міцай Юлія Віталіївна, завідувач науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», кандидат педагогічних наук та Половенко Олена Вікторівна, завідувач обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського, привітали учасників Марафону, розповіли про ідею і мету його започаткування та урочисто вручили господарям заходу ювілейний альбом «Назустріч 100-річчю від дня народження Василя Сухомлинського», створення якого було ініційовано у рамках Марафону.

З гарним піднесеним настроєним учасники педагогічного дивертисменту продовжили роботу у творчих лабораторіях. Під час заходу педагоги презентували досвід творчого впровадження однієї із провідних ідей науково-педагогічної спадщини Василя Сухомлинського – дитиноцентризм.

У рамках реалізації окресленої проблеми всі учасники заходу об’єдналися у шість міні-локацій. Учасники локації 1 розкривали питання «Нова українська школа Василя Сухомлинського для майбутнього України(Реалізація ідей В.Сухомлинського щодо розвитку особистості в умовах нової української школи)». Локація 2 працювала над проблемою «Через казку, фантазію, гру, через неповторну людську творчість вірна дорога до серця дитини». В локації 3 презентували власні надбання з проблеми «Творимо духовний світ дитини». В локації 4 досліджували проблему «Від творчого учителя до успішного учня». Педагоги локації 5 ділилася досвідом  розвитку особистості учня засобами краєзнавчо-музейної діяльності в умовах Нової української школи, працювали над проблемою «Територія успіху вчителя-краєзнавця, вчителя-дослідника, вчителя-новатора…», а учасники локації 6складали формулу «Як любити дітей по Сухомлинському або рецепт дитячого щастя».

Заклади освіти міста в роботі локацій міжрайонної проблемної  лабораторії «В центрі уваги – дитина. Ідеї розвитку особистості в педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського та в умовах нової української школи» представляли педагогічні та бібліотечні працівники закладів загальної середньої та дошкільної освіти.

Стеценко Галина Михайлівна, вчитель початкових класів КЗ «Бобринецьке НВО», захопливо та креативно презентувала власний досвід трансформації ідей видатного педагога під час формування системи цінностей дитини, розвитку і вихованні творчої особистості за В.О. Сухомлинським та в умовах сьогодення. А використані прийоми педагогічної ейдетики не залишили байдужим жодного з присутніх.

Мазенко Аліса Іванівна, практичний психолог КЗ «Бобринецьке НВО», познайомила присутніх з принципами та функціями  казкотерапії та  казко терапевтичними техніками, найбільш  доцільними у роботі із дітьми шкільного віку, провела тренінгове заняття «Казкотерапія… або як можна використувати казку у виховних цілях», об’єднавши в творчій співпраці всіх учасників міні-локації.

Матвієнко Леся Анатоліївна, вихователь ДНЗ № 2 «РОМАШКА» провела  майстер-клас «Розвиток дитячої креативності через призму спадщини В.О. Сухомлинського», презентувавши присутнім власні ідеї та інноваційні методики з проблеми розвитку креативності дошкільників, залучила гостей до активної участі в дослідницькій діяльності; вразила учасників локації інноваційним наочним матеріалом, виготовленим педагогічними працівниками закладу.

Із захопленням переглянули учасники заходу бібліотечний практикум, який провела Пудова Надія Артемівна, бібліотекар комунального закладу  «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5» з проблеми «Реалізація ідей Сухомлинського у формуванні системи національно-патріотичного виховання учнів».  Активні форми роботи, запропоновані Надією Артемівною, стали для них відкриттям.

Власну творчу лабораторію вчителя-краєзнавця з проблеми «Шляхи формування науково-дослідницької компетентності учня засобами краєзнавства: творчі ідеї, досвід, сучасні підходи» презентувала Бібік Наталія Станіславіна, вчитель історії Бобринецького НВО.

Карпук В.В., директор КЗ «Бобринецьке НВО», провів оглядову екскурсію по закладу, познайомив із елементами сучасного освітнього середовища, особливостями двох пілотних перших класів, музейної кімнати «Музей історії школи».

По завершенню роботи у локаціях актова зала закладу знову гостинно зібрала творчих педагогів для підведення підсумків роботи.

У вигляді театралізованої літературно-музичної  вистави у виконанні  вихованців  КЗ «ЦДЮТ» Бобринецької міської ради присутніх провели крізь призму часу і продемонстрували діалог  дітей ХХ-го та ХХІ-го століття, у якому було прослідковано та доведено незмінність цінностей: книга, слово, мати, Батьківщина. Часи змінюються, а залишається і улюблена музика, і улюблені книги, і любов до матусі, і до рідної природи-землі, до Батьківщини.

Обговорення результатів роботи відбулося в інтерактивній формі. Представники від кожної локації ділилися найяскравішими враженнями та висновками. І як результат – складено пазл, який мав глибинний зміст:

Ось – результат роботи у локаціях навчальних.

Вирішували ми питання надважливі і нагальні.

Ми, педагоги, розвиваємо, виховуєм людину.

Завдання в нас століттями лишається незмінним:

Хай час і змінюється, та мета – єдина,

І в центрі нашої уваги –

Успішна, радісна ДИТИНА!

Захід закінчився, але він ще надовго залишиться у спогадах його учасників, адже подарував кожному невичерпну позитивну енергію та можливість відчути себе частинкою єдиної педагогічної спільноти, тим, хто несе добро і радість та віддає своє серце дітям.

Захід ініційовано КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського». Організаційний та методичний супровід заходу – методичний кабінет відділу освіти, молоді та спорту Бобринецької міської ради.

Методичний кабінет відділу освіти висловлює щиру вдячність адміністраціям закладів освіти міста, всім педагогічним працівникам, які долучилися до проведення свята. Особлива подяка наймолодшим учасникам заходу – вихованцям КЗ «ЦДЮТ»,  виступом яких розпочинався і закінчувався захід.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь